Thursday, April 28


KEK FRUITMIX BAKAR

250 gm            Butter - suhu bilik )  Pukul hingga putih & kembang
250 gm            Gula Kastor           )  slow to high speed - 5 minit

250 gm            Telur grade A        )   Pukul gebu - 5 minit


2 gm/1 suduteh   Glycerine   -   utk lembutkn Kek Buah/Kek Butter
2 gm/1 suduteh   Caramel Black  -   utk gelapkan sikit warna kek
2 gm/1 suduteh   Esen Vanilla

375 gm            Mix Fruit               )  Rebus  - 15 minit (keringkan)


250 gm           Tepung Gandum     }  campur dan   
    5 gm            Serbuk Penaik       }  ayak sekali    

Adunan tepung -  asing 1/4 cawan tepung utk gaul dgn mixed fruits
                          - 1/2 mixed fruits tu untuk tabur atas dan 1/2 lagi

                             fold manual dalam adunan kek yg dah siap fold 

Bakar suhu 180 'C selama 35 - 40 minit

Baking tin - 6X3X3
Dah masak terbalikkn terus kek pada kertas minyak supaya kek tak mendap

-   dinding sekililing baking tin - sapu shortening sikit-sikit je (jangan banyak nanti kek berminyak)
-   lantai baking tin - sapu shortening untuk lekatkan kertas tracing
-   kertas minyak lebarnya tutup lantai sahaja tak payah sampai ternaik kat dinding - muat-muat lantai je...
-   kertas tu lekatkan ke baking tin menggunakan shorterning...
-   atas kertas tracing paper tak payah sapu apa-apa. Just leave it as it is. 

NB:  Mesin mixer on motor jangan lebih 1/2 jam


Petua Sewaktu Membakar Kek



-  Semasa membakar oven hanya boleh dibuka selepas 10 minit membakar...

-  Letak para bawah sekali.  Jangan terlebih masak nanti kek keras.  Kek kalau terlebih masak akan merekah

-  Kek yang sudah dimasak jika dibungkus seal dengan plastic atau plastic wrap (airtight), boleh tahan 1 minggu di room temperature.

-  Kalau dalam chiller, boleh tahan lebih lama.

-  Roti setiap kali kita nak naikkannya mesti ditutup dengan kain lembab supaya doh tidak menjadi keras dan kering

Tepung yang paling baik untuk membuat kek adalah

Tepung Berprotein Rendah                                   
cap 'Teratai Hijau' 
                                                             
Untuk kek span dan chiffon - minyak sayuran paling sesuai....