KEK FRUITMIX BAKAR
250 gm Butter - suhu bilik ) Pukul hingga putih & kembang
250 gm Gula Kastor ) slow to high speed - 5 minit
250 gm Telur grade A ) Pukul gebu - 5 minit
2 gm/1 suduteh Glycerine - utk lembutkn Kek Buah/Kek Butter
2 gm/1 suduteh Caramel Black - utk gelapkan sikit warna kek
2 gm/1 suduteh Esen Vanilla
375 gm Mix Fruit ) Rebus - 15 minit (keringkan)
250 gm Tepung Gandum } campur dan
5 gm Serbuk Penaik } ayak sekali
Adunan tepung - asing 1/4 cawan tepung utk gaul dgn mixed fruits
- 1/2 mixed fruits tu untuk tabur atas dan 1/2 lagi
fold manual dalam adunan kek yg dah siap fold
Bakar suhu 180 'C selama 35 - 40 minit
Baking tin - 6X3X3
Dah masak terbalikkn terus kek pada kertas minyak supaya kek tak mendap
- dinding sekililing baking tin - sapu shortening sikit-sikit je (jangan banyak nanti kek berminyak)
- lantai baking tin - sapu shortening untuk lekatkan kertas tracing
- kertas minyak lebarnya tutup lantai sahaja tak payah sampai ternaik kat dinding - muat-muat lantai je...
- kertas tu lekatkan ke baking tin menggunakan shorterning...
- atas kertas tracing paper tak payah sapu apa-apa. Just leave it as it is.
NB: Mesin mixer on motor jangan lebih 1/2 jam
Petua Sewaktu Membakar Kek
- Semasa membakar oven hanya boleh dibuka selepas 10 minit membakar...
- Letak para bawah sekali. Jangan terlebih masak nanti kek keras. Kek kalau terlebih masak akan merekah
- Kek yang sudah dimasak jika dibungkus seal dengan plastic atau plastic wrap (airtight), boleh tahan 1 minggu di room temperature.
- Kalau dalam chiller, boleh tahan lebih lama.
- Roti setiap kali kita nak naikkannya mesti ditutup dengan kain lembab supaya doh tidak menjadi keras dan kering
Tepung yang paling baik untuk membuat kek adalah
Tepung Berprotein Rendah
cap 'Teratai Hijau'
Untuk kek span dan chiffon - minyak sayuran paling sesuai....