Melarutkan yis
Yis yang dibeli perlu dilarutkan bertujuan untuk mengaktifkan yis supaya ia bersedia untuk menjalankan proses penapaian terhadap adunan tepung.
Jika anda menggunakan yis segar dan beku, anda cuma perlu pecahkan yis tadi di dalam mangkuk dan campurkan sedikit gula (sumber makan yis) dan sedikit susu suam. Tiada penambahan air diperlukan. Campuran yis tadi sesuai digunakan jika ia mula berbuih dan kembang.
Jika anda menggunakan yis kering (mauripan), anda perlu larutkan dalam air suam yang bercampur sedikit gula. Kalau nak letak susu pun boleh jugak. Campuran harus diletakan di tempat hangat untuk mengaktifkan yis. Apabila yis sudah berbuih, ia boleh digunakan. Air suam perlu diletakkan jika anda menggunakan yis kering, kerana ia amat memerlukan air berbanding yis basah yang hanya memerlukan sedikit susu suam sahaja.
YIS YANG BERLEBIHAN
- - doh terlalu kembang kemudian kempis semula
- - bentuknya tidak dapat bertahan kerana sukatan yis tidak setimpal/sepadan dengan gluten di dalam tepung
460 g Tepung Pau - ayak ) )
6 g Double Acting Baking Powder ) ayak )
15 g Wheat Starch ) )
)
)
7 g Yeast (guna saf-instant - packet warna brown) ) Uli hingga air sebati dgn tepung
)
)
90 g Gula Castor ) )
240 g Air ) larutkan gula dulu )
5 g Garam ) )
5 g Garam ) )
30 g Shortening )
4 g Softener ) Mesti masukkan last sekali
5 g Minyak Canola ) dan uli hingga lembut
Garam )
- Terus timbang dough 55 g dan bulat-bulatkan dah tu masukkan inti. Tak boleh lambat nanti baking powder mati. Dough mesti tutup dengan plastic supaya dough tak kering nanti pau hodoh.
PAU JUAL
PAU JUAL
460 g Tepung Pau ) )
6 g Double Acting Baking
Powder ) ayak )
15 g Wheat
Starch
) )
)
)
7 g
Yeast Saf-I nstant
) Uli sampai sebati
)
)
90 g Gula Castor
)
)
240
g Air ) larutkan
gula dulu )
5 g Garam ) )
5 g Garam ) )
30 g Shortening
)
4 g
Softener ) Mesti
masukkan last sekali
5 g Minyak
Canola ) dan uli hingga lembut
5 g
Garam )
-
Terus timbang dough 55 g
-
Bulat-bulatkan
-
Masukkan inti.
-
Tak boleh lambat nanti baking powder mati.
-
Dough mesti
tutup dengan plastic supaya dough tak kering
YIS YANG BERLEBIHAN
- doh
terlalu kembang kemudian kempis semula
- bentuknya tidak dapat
bertahan kerana sukatan yis tidak setimpal/sepadan dengan gluten di dalam
tepung
MELARUTKAN YIS
Yis Segar
dan Beku – Perlu larutkan dalam air suam sikit sahaja
-
Perlu
pecahkan yis tadi di dalam mangkuk
-
Campurkan
sedikit gula (sumber makan yis)
-
Campurkan
sikit susu suam
Campuran
Yis sesuai digunakan jika ia mula berbuih dan kembang
Yis
Kering (mauripan) - Perlu larutkan dalam air suam banyak
-
Campurkan
sedikit Gula
-
Kalau nak letak susu pun boleh jugak.
-
Campuran harus diletakan di tempat hangat
untuk mengaktifkan yis.
Apabila
yis sudah berbuih, ia boleh digunakan.