Wednesday, October 26

ROTI BOY (sangat gebu)


DOUGH
·         500 g                Tepung Roti
·         1.5 g                 Bread Improver
·         5 g                    Bread Softener
·         20 g                  Susu
·         75 g                  Gula
·         11 g                  Yeast
·         5 g                    Garam
·         42g                   Telur (1 biji paling kecil) – pukul kembang
·         250 g                Air (Roti Boy)
·         300 g                Air (Roti Loaf Putih)
·         30 g                  Shortening
·         30 g                  Butter

TOPPING
·         100 g                Butter
·         80 g                  Gula
·         3 biji                 Telur Grade A (bahagi 2) – pukul kembang
·         1 sudu teh          Nescafe
·         100 g                Tepung Gandum

FILLING
·         100 g                Butter
·         ¼ sudu teh         Esen Vanilla
·         35 g                  Soft Brown Sugar


-       Inti simpan dalam peti ais sekejap untuk mudah nak dibulatkan.
-       Roti jangan bubuh dalam acuan.  Bulat-bulatkan saja dan bubuh atas kertas minyak.
-       Gunting muncung topping kecil sahaja supaya senang adjust pusar gula.