Friday, February 22



RENDANG TOK


2 kilo                   Daging Batang Pinang

10 biji                  Bawang Kecil - hiris halus
3 biji                    Bunga Lawang
6 biji                    Bunga Cengkih
6 biji                    Buah Pelaga
Sebatang              Kulit Kayu Manis

2 biji                    Bawang Besar (saiz XXL)  -  blend hancur        
1 labu                  Bawang Putih  -  blend hancur

2 inci                   Kunyit                                     )                 )
2 inci                   Halia                                        )  Hiris        )
2 inci                   Lengkuas                                 )  Nipis       )
6 batang               Serai - 3 inci dari pangkal          )                 )  Blend Hancur
15 batang             Cili Kering                                                 )
1 sudumakan        Lada Hitam - Tumbuk                                )
2 biji                    Buah Keras                                                )

1 paket                  Rempah Kari Daging

1 paket kecil          Rempah Kurma
1 kilo                    Santan 
1 cawan                Kerisik
1 ketul besar         Gula Melaka (100% gula melaka, jangan guna gula tak sedap)
                            Garam


-  Lain kali kalau buat letak gula ketul yang warna die tak brown kuat dan tengok rendang die jadi hitam kuat tak...
-  Masa buat ni saya letak hati/lampung, rendang jadi hitam sangat.
-  Letak daun limau, masa baru masak rendang cam hilang rasa umm die tapi selepas 2/3 hari jadi sedap pulak.  Lain kali kalau buat divide half dan tengok mana lebih sedap - with or without daun limau.
-  Lain kali kalau nak letak daun kunyit tanya opah dulu, kalau resepi tradisinya opah letak jadi kite ikut je lah...