RENDANG TOK
2 kilo Daging Batang Pinang
10 biji Bawang Kecil - hiris halus
3 biji Bunga Lawang
6 biji Bunga Cengkih
6 biji Buah Pelaga
Sebatang Kulit Kayu Manis
2 biji Bawang Besar (saiz XXL) - blend hancur
1 labu Bawang Putih - blend hancur
2 inci Kunyit ) )
2 inci Halia ) Hiris )
2 inci Lengkuas ) Nipis )
6 batang Serai - 3 inci dari pangkal ) ) Blend Hancur
15 batang Cili Kering )
1 sudumakan Lada Hitam - Tumbuk )
2 biji Buah Keras )
1 paket Rempah Kari Daging
1 paket kecil Rempah Kurma
1 kilo Santan
1 kilo Santan
1 cawan Kerisik
1 ketul besar Gula Melaka (100% gula melaka, jangan guna gula tak sedap)
Garam
- Lain kali kalau buat letak gula ketul yang warna die tak brown kuat dan tengok rendang die jadi hitam kuat tak...
- Masa buat ni saya letak hati/lampung, rendang jadi hitam sangat.
- Letak daun limau, masa baru masak rendang cam hilang rasa umm die tapi selepas 2/3 hari jadi sedap pulak. Lain kali kalau buat divide half dan tengok mana lebih sedap - with or without daun limau.
- Lain kali kalau nak letak daun kunyit tanya opah dulu, kalau resepi tradisinya opah letak jadi kite ikut je lah...
- Letak daun limau, masa baru masak rendang cam hilang rasa umm die tapi selepas 2/3 hari jadi sedap pulak. Lain kali kalau buat divide half dan tengok mana lebih sedap - with or without daun limau.
- Lain kali kalau nak letak daun kunyit tanya opah dulu, kalau resepi tradisinya opah letak jadi kite ikut je lah...