Saturday, February 23




BISKUT HIDDEN CHERRY - 20/2/2013



(140 ‘C/30 minit)






·                  30 g        Nestum - diramas
·                  30 g        Oat- panggang dan kisar
·                  30 g        Serbuk Badam
·                  20 g        Bijan Hitam

·                  25 g        Tepung Jagung
·                  10 g        Tepung Beras
·                  150 g      Tepung Gandum

·                  130 g      Buttercup / Minyak Jagung
·                  20 g        Shortening
·                  70 g        Gula Kastor

-         Ceri potong 2
-         Balutkan ceri dengan tepong macam London Almond.
-         Letak atas papercup.  Bakar.  Celup Milk Chocolate – guna brand yang senang keras.





BISKUT  OAT SEDAP (20/2/2013) – 160’C/15 minit


·                  180 g                     Quaker Oat Segera
·                  100 g                     Nestum 

·                  260 g                                      Tepung Gandum                 )
·                  60 g                                         Tepung Jagung                   )
·                  40 g                                         Serbuk Koko                         )  ayak rata
·                  1 teaspoon / 3 g                    Baking Powder                    )
·                  ½ teaspoon / 1.5 g               Serbuk Kulit Kayu Manis     ) 


·                  400g (kurangkan supaya doh tak lembik)       Buttercup/Minyak Jagung   )
·                  240g                                                                         Brown Sugar                        )  pukul
·                  1 teaspoon                                                             Esen Vanilla                         )  rata
·                  ½ teaspoon / 2.5 g                                                 Garam                                  ) 

sagat doh macam biskut sarang semut dah tu gaul guna garfu dengan choc chip/badam dan sudu masuk papercup.

·                  2  cawan / 250 g   Chopped Almond (Bakar)                  
·                  1  cawan / 150 g   Chocolate Chip                   



CREPE PANDAN

Blend kasar air bersama daun pandan dan tapiskan.  Jangan blend halus nanti terasa getah pandan.  Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati menggunakan whisker.  TAPISKAN ADUNAN DAN SIMPAN DALAM FRIDGE SELAMA 1 JAM.  Keluarkan, kacau rata dan bolehlah melempeng.

24 g / 3 sudubesar                 Tepung Hongkong
18 g / 3 sudubesar                 Tepung Naik Sendiri

14 g / 2 sudubesar                 Tepung Ubi Kayu
14 g / 2 sudubesar                 Tepung Kastad
14 g / 2 sudubesar                 Tepung Jagung
16 g / 2 sudubesar                 Tepung Kentang
14 g / 2 sudubesar                 Tepung Superfine

18 g / 2 sudubesar                  Gula Icing
2 biji                                          Telur

½ tin                                          Susu Cair
1 sudukecil                               Garam
3 sudubesar                             Mentega Cair

2 cawan                                     Air
3 helai                                        Daun Pandan


CREPE VANILLA

15 g                       Tepung Hongkong
25 g                       Tepung Jagung
12.5 g                    Tepung Kentang
12.5 g                    Tepung Ubi
7.5 g                      Tepung Kastard
20 g                       Gula Ising
15 g                       Minyak Jagung
250 g                     Air
1 sudubesar          Vanilla
6 biji                       Telur
Secubit                   Garam

Pukul kesemua bahan hingga menjadi adunan crepe dan simpan dalam peti sejuk (chiller) selama 3 - 4 jam.


INTI CREPE DURIAN


Bahan B

1 biji                                         Kuning Telur
1 sudubesar                           Tepung Jagung
28 g / ½ dari ¼  cawan          Fresh Milk
1 sudubesar                            Gula Pasir
½ sudukecil                             Essence Vanilla

Kacau rata hingga tiada yang berkutil.

Bahan A

112.5 g / 120 ml / ½ cawan                      Fresh Milk

Panaskan dengan double-boiler hingga berbuih-buih kecil kelilingnya.  Masukkan bahan B.  Kacau hingga pekat.  Sejukkan kemudian masukkan dalam fridge selama 3 jam.

Bahan C

150 gm                        Non-Dairy Whipping Cream - dipukul kental

Pukul semua sekali hingga kental selama 10 minit.
Lapisan licin lempeng di bahagian luar crepe.
Bubuh krim dulu baru bubuh durian.