CREPE PANDAN
Blend kasar air bersama daun pandan dan tapiskan. Jangan
blend halus nanti terasa getah pandan.
Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati menggunakan whisker. TAPISKAN
ADUNAN DAN SIMPAN DALAM FRIDGE SELAMA 1 JAM. Keluarkan, kacau rata dan bolehlah melempeng.
24 g / 3 sudubesar Tepung
Hongkong
18 g / 3 sudubesar Tepung
Naik Sendiri
14 g / 2 sudubesar Tepung
Ubi Kayu
14 g / 2 sudubesar Tepung
Kastad
14 g / 2 sudubesar Tepung
Jagung
16 g / 2 sudubesar Tepung
Kentang
14 g / 2 sudubesar Tepung
Superfine
18 g / 2 sudubesar Gula Icing
2 biji Telur
½ tin
Susu Cair
1 sudukecil Garam
3 sudubesar Mentega Cair
2 cawan Air
3 helai
Daun Pandan
CREPE VANILLA
15 g Tepung
Hongkong
25 g Tepung
Jagung
12.5 g Tepung
Kentang
12.5 g Tepung
Ubi
7.5 g Tepung
Kastard
20 g Gula
Ising
15 g Minyak
Jagung
250 g Air
1 sudubesar Vanilla
6 biji Telur
Secubit Garam
Pukul
kesemua bahan hingga menjadi adunan crepe dan simpan dalam peti sejuk (chiller)
selama 3 - 4 jam.
INTI
CREPE DURIAN
Bahan
B
1 biji Kuning Telur
1 sudubesar Tepung Jagung
28 g / ½ dari ¼ cawan Fresh
Milk
1 sudubesar Gula Pasir
½ sudukecil Essence
Vanilla
Kacau rata hingga tiada yang berkutil.
Bahan
A
112.5 g / 120 ml / ½ cawan Fresh Milk
Panaskan dengan double-boiler hingga
berbuih-buih kecil kelilingnya. Masukkan
bahan B. Kacau hingga pekat. Sejukkan
kemudian masukkan dalam fridge selama 3 jam.
Bahan
C
150 gm Non-Dairy
Whipping Cream - dipukul kental
Pukul semua sekali hingga kental selama 10 minit.
Lapisan licin lempeng di bahagian luar
crepe.
Bubuh krim dulu baru bubuh durian.