Friday, May 25



CARTA SUKATAN ZZA

                                                                                                            Padat

Gula                          :     1  cawan         =     200 g                       
Gula Halus              :     1  cawan         =      200 g
Gula Perang            :    1  cawan          =     120 g                        140 g
Tepung Gandum     :   1  cawan           =     125 g            
Tepung Jagung       :     1  cawan         =       95 g - 120 g
Potato Starch           :     1 cawan          =     100 g
Oats                          :     1  cawan         =       75 g
Cornflakes               :     1  cawan         =       44 g
Rice Bubbles           :     1  cawan         =       20 g
Air                             :     1  cawan         =     220 g
Butter                        :     1  cawan         =     206 g
Cocoa                        :     1  cawan         =     100 g
Cocoa Powder            :     1 tblspoon        =       5 g       
Putih Telur (B)        :     1  biji              =       30 g








CHOCOLATE CHIPS ALA FAMOUS AMOUS 
(Bakar - 15min /Suhu  - 170 ‘C) – mei 2012

1   cup    Butter                 200 g    )
1   cup    Gula Halus        200 g     )    Pukul hingga hancur
1   cup    Gula Perang      150 g    ) 

2  biji                 Telur       110g   )
1  teaspoon        Vanilla         5 g )     Masukkan
½ teaspoon        Garam         5 g )

1 ½   cup         Tepung Gandum  200 g               )
½      cup         Tepung Jagung      50g  + 20 g    )  gaul rata
2 ½   cup         Oat – blend sikit   200g  + 100 g )

1 teaspoon       soda bicarbonat  5 g)
1 teaspoon       baking powder
    5 g)

1½  cawan       Chopped Nuts (walnut, almond, hazel) 
                        50 g / 50 g / 50 g

12 oz.      Chocolate Chips   - Hershey  340 g
9 oz.        Chocolate Cadbury bar  - parut  250 g


NB: Manis ok tp cam batat ckit sbb biskut naiknye ckit je dan keras ckit tapi tak keras sangat masih boleh ckp biskut ni sedap jugalah...


23 Mei 2012  -  Cubaan ke 2 –  Biskut Oat Sedap


Butter           100 g          83 g               83 g  X 3      =  250g
Gula Perang                 250 g              250 g  X 3      =  750 g
Telur                             2 biji              2 biji   X 3      =     6 biji
Vanilla                             5 g                  5 g  X 3       =     15 g
Garam                             5 g                  5 g  X 3       =     15 g
Oat                              200 g               200 g  X 3      =   600 g
Tepung Jagung             50 g                  50 g  X 3      =   150 g
Tepung Gandum         200 g                200 g  X 3      =   600 g
Soda bicarbonate            5 g                    5 g   X 3      =     15 g
Baking Powder               5 g                    5 g   X 3      =     15 g

Tepung                           1 teaspoon
Badam                           1 biji 
Choc Chip                     2 biji atau milk choc cube kecil


Best Oatmeal Cookie Recipe

Ingredients:
  • 1 3/4 cups butter, melted
  • 5 cups old fashioned oats
  • 2 cups sugar
  • 2 cups flour
  • 4 tsp. baking powder
  • 3 eggs
  • 1 tsp. flavoring (see above)
  • 1 cup chocolate chips, nuts, raisins, etc.
Instructions:
  • Preheat oven to 375° F.
  • Put oats into large mixing bowl. Add melted butter and stir.
  • Add sugar and mix.
  • Mix baking powder and flour together and blend into oat mixture.
  • Mix flavoring and eggs together and blend into oat mixture.
  • Add chips and/or nuts/raisins and mix.
  • Drop by teaspoonfuls onto greased cookie sheets.
  • Bake about 15 minutes or until golden.
Hints:
  • Use either all-purpose or whole wheat flour
BISKUT KACANG TANAH

1 kilo        Kacang Tanah    )  bakar/buang kulit/mesin hancur

800 gm     Gula Halus
1 kilo        Tepung
800 gm     Minyak Kelapa   )  ikut lembut 
                  Garam


-  Minyak jenama NALURI EMAS.
-  Guna mesin pengadun kurang guna minyak.
-  Bakar biskut pada suhu atas 150'C bawah 180'C


3 kilo        Kacang
3.6 kilo     Tepung
2.5 kilo     Minyak
2.5 kilo     Gula


-  Terap dan sapu dengan telur atasnya untuk kilat.
-  Adunan tak boleh simpan lama mesti terap cepat
-  Adunan yang terperap/lama, bakar nanti biskut akan merekah.

Crunchy Cornflakes

Malam ni selesai buat Crunchy Cornflakes terus surf internet.  Resepinya biasa saja tapi semua orang suka.  Biskut ni saya jual RM25 untuk 50 pieces.  Selalunya kalau orang berniaga, mereka tak akan mahu beritahu resepi mereka pada orang.  But not me.  I don't mind sharing the recipe.  Nak buat sendiri boleh.  Nak beli dengan sayapun boleh.  Selamat mencuba!




CRUNCHY CORNFLAKES

1 buku       Butter (200 g - 250 g)
 200 g        Icing Sugar
 240 g        Madu
 500 g        Cornflakes
 500 g        Badam Cincang (guna yang panjang-panjang dan bakar sikit) 
 250 g        Rice Bubbles

1.  Cairkan Butter.  Campurkan Icing Sugar dan Madu ke dalamnya dan gaul rata. Sejukkan sikit.
2.  Dalam mangkuk lain, gaulkan Cornflakes, Badam dan Rice Bubbles.
3.  Campurkan semua dan sudukan ke dalam papercups.
4.  Bakar api sederhana hingga golden brown.
5.  Kalau guna para oven bahagian atas sekali Crunchy Cornflakes akan masak dengan lebih cantik dan gula bahagian bawah tidak mudah hangus.

CRUNCHY CORNFLAKES MODIFIED 1 (SEDAP - terasa badam)

  60 g      Buttercup
  60 g      Madu
  50 g     Gula Icing
200 g     Cornflake
150 g     Bubble Rice
150 g     Badam Potong (Kacang Pecah 2pun boleh jugak) - bakar sekejap

1)  Cream Butter/Madu/Gula Icing
2)  Dalam mangkuk lain campurkan Cornflake/Bubble Rice/Badan dan gaul rata
3)  Campurkan semua dan gaul guna senduk.  Jangan pakai mesin mixerr nanti cornflake hancur.
4)  Kalau nak lagi sedap letak 1 biji gajus bakar dalam papercup baru letak adunan cornflake.
5)  Letak papercup dalam acuan supaya cantik bulat - para oven bawah sekali 150 'C - timer 30 minit

CRUNCHY CORNFLAKES MODIFIED 2 (TAWAR)

  60 g     Buttercup
  60 g     Madu
  50 g     Gula Icing
200 g     Cornflakes
220 g     Bubble Rice 
120 g     Kacang

Masuk dalam dulang terap 4 segi.

Cubaan buat banyak (2/6/2012)

125 g    Buttercup
125 g    Madu
125 g    Gula Icing
500 g    Cornflake
500 g    Bubble Rice
250 g    Badam Potong                                                                                  ) bakar
             Kacang Tanah Besar Tanpa Kulit (sebiji sepetak) - try sedap ke? ) kejap



SARANG SEMUT TEPUNG KASTAD


125 g     Buttercup
 40 g      Gula Icing (mesti guna Gula Icing)
125 g     Tepung Gandum (cap Teratai Hijau)
125 g     Tepung Kastad
                Coklat Rice (utk tabur atas biskut sebelum dibakar)

1)  Cream butter dan Gula Icing
2)  Ayak Tepung Gandum dan Tepung Kastad together
3)  Campurkan/ketul-ketulkan dan sagat pada sagat tajam berlubang ke dalam papercup
4)  Sementara menyagat adunan selebihnya masukkan dalam plastik simpul supaya adunan tak kering
5)  1 papercup = 5 gm adunan
6)  JANGAN TABUR coklat rice atas die sampai tutup litup.  Tabur sikit sahaja sebab Coklat Rice tak sedap.



IKAN MASAK ASAM REBUS (ISNIN)


2 ekor Ikan kembung/ selar/ bawal / tenggiri

2 tangkai cili merah          )
5 tangkai cili padi             )
1 cm kunyit hidup            )
3 biji bawang merah          )  Tumbuk
2 ulas bawang putih          )
1 cm halia                          )
1 cm belacan                     )

1 batang serai – diketuk            )  Rebus
2 cawan air                                ) 10 minit

1 asam keping                 )  Rebus
Sedikit daun kesum         )  3 minit

Garam dan gula secukup rasa

Tutup api dan hidangkan bersama nasi, kalau nasi panas-panas lagi sedap…


Pertama kali buat nasi tomato, tiba-tiba jatuh cinta pulak.  Tak pernah masak dalam kuantiti yang banyak.  Cuak juga kalau-kalau nasi mentah, tapi it turn up okey.  Sedap jugak.  Here's the recipe.

Nasi Tomato Cun


1/2 cawan             Minyak Sapi
1/2 cawan             Butter
2 paket                  Penumis
10 biji                     Bawang Kecil
2 biji                       Bawang Besar Kuning
10 ulas                  Bawang Putih
2 inci                      Halia
4 helai                   Daun Pandan
2 biji                       Tomato (Cincang cube kecil-kecil)
Segenggam         Raisin
2 tablespoon        Garam
1 tin                        Tomato Sup Heinz
2 kilo                       Beras Basmathi
3 litre                       Air


1.  Tumis Bawang Merah dahulu,  Kemudian Bawang Putih.  Masukkan Halia dan Penumis serentak.
2.  Kemudian Daun Pandan dan bubuh air dan Tomato Cincang.  Masukkan Garam.
3.  Masukkan Tomato Sup.
4.  Basuh beras dan campurkan sekali.  Masukkan Raisin dan tanak api biasa.
5.  Bila dah hampir kering, jangan sampai berkerak, masukkan ke dalam periuk kukus.



8hb Mac 2011 - hari ini aku belajar buat Swiss Roll dari Jabatan Pertanian.
tapi kita cerita pasal kek buah dulu ok...

KEK FRUITMIX BAKAR

250 gm Butter (suhu bilik)   } Pukul hingga putih
250 gm Gula Kastor             }   dan kembang

5 biji      Telur grade A       } Campur dan terus pukul hingga kembang dan gebu

1 s/teh Glycerine            - utk lembutkn Kek Buah/Kek Butter
1 s/teh Caramel Black  - utk buat warna adunan gelap sikit
2 gm    Esen Vanilla

375 gm Mix Fruit          }  rebus sekejap - 15 minit

250 gm Tepung  - 3/4 bahagian sahaja  }  campur dan
     5 gm  Serbuk Penaik                              }  ayak sekali

1/4 bahagian Tepung         )   Gaul rata dan
1/2 bahagian mixed fruits  )   fold ke dalam adunan yang dah siap dipukul
                      
1/2 bahagian mixed fruits tu untuk tabur atas kek sebelum dibakar.

Baking tin - 6X3X3

: dinding sekililing baking tin - sapu shortening sikit-sikit je
: lantai baking tin - sapu shortening untuk lekatkan kertas minyak
: kertas minyak lebarnya tutup lantai saja tak payah sampai ternaik kat dinding (muat-muat lantai je)
: kertas tu lekatkan ke baking tin menggunakan shorterning...
: atas kertas tracing paper tak payah sapu apa-apa. Just leave it as it is.

NB:  Mesin mixer on motor jangan lebih 1/2 jam

Suhu membakar atas/bawah 180'C selama 35 -40 minit

PETUA MEMBAKAR KEK - sewaktu membakar oven hanya boleh dibuka selepas 10 minit membakar...

Letak para bawah sekali.  Jangan terlebih masak nanti kek keras.  Kek kalau terlebih masak akan merekah

Kek yang sudah dimasak jika dibungkus seal dengan plastic atau plastic wrap (airtight), boleh tahan 1 minggu di room temperature.

Kalau dalam chiller, boleh tahan lebih lama.

Roti setiap kali kita nak naikkannya mesti ditutup dengan kain lembab supaya doh tidak menjadi keras dan kering

Tepung yang paling baik untuk membuat kek adalah TEPUNG BERPROTIN RENDAH cap Teratai Hijau diayak bersama serbuk penaik atau soda bikarbonat

Untuk kek span dan chiffon - minyak sayuran paling sesuai....



SWISS ROLL

   14 biji     telur - grade A       )
 200 gm     gula kastor            )  pukul hingga gebu
   60 gm     ovelette                 )  jgn kurang dari 10 minit
     6 gm     esen vanilla            )

 NB:  mesin mixer  yg baik boleh on hingga ½ jam

220 gm     tepung                   ) 
    8 gm     baking powder       )  ayak rata dan fold ke dlm adunan
  60 gm     tepung jagung         )

NB:  tepung gandum paket cap Cempaka adalah tepung rendah protein

200 ml      minyak jagung      )  masuk mesti last sekali dan putar kejap je…                                   


Sapu shortening pada dulang untuk melekatkan kertas minyak ke dulang supaya tak beralih.  Ratakan sekali tepi-tepi die..Lapisan atas kertas minyak tak payah sapu shortening.

Curah adunan ke dulang anggaran 1/2 inci tebal.  Ratakan.

Bakar suhu 180'C atas/bawah  15- 20 minit sahaja.  Letak para bawah sekali.
Jangan terlebih masak nanti kek keras tak boleh digulung.  Kek kalau terlebih masak akan merekah.


NB:  Mesin mixer - on motor jangan lebih 1/2 jam

Bakar atas/bawah 180'C

PETUA MEMBAKAR KEK - sewaktu membakar oven hanya boleh dibuka selepas 10 minit membakar...

Letak para bawah sekali.  Jangan terlebih masak nanti kek keras.  Kek kalau terlebih masak akan merekah

Kek yang sudah dimasak jika dibungkus seal dengan plastic atau plastic wrap (airtight), boleh tahan 1 minggu di room temperature.

Kalau dalam chiller, boleh tahan lebih lama.


PETUA MEMBAKAR KEK - sewaktu membakar oven hanya boleh dibuka selepas 10 minit membakar...

Kek yang sudah masak longkahkan tepi-tepi kek dengan pisau dan ditelangkupkan atas kertas minyak sebaik sahaja keluar daripada oven.  Jangan tunggu sampai kek sejuk... nanti kek tu mendap...




Hari ni belajar buat Coconut Shake dan macamana nak  buat Pearl.




KELAPA SHAKE


1 cwn              Isi Kelapa Muda         -            (isi mesti lembut baru sedap)
½ cwn             Air Gula                      -            (1 kilo Gula + 1 litre Air + Daun Pandan)
3 scoop           Aiskrim                       -            (Vanilla flavor)
½ cwn             Air Gas                       -            (Aiskrim Soda)
                        Ais                              -            (Penuhkan blender)


NB:  Blender semua hingga halus.  Scoopkn aiskrim.  Bubuh pearl.


CARA MEMBUAT PEARL


1.       Tak payah basuh.
2.       Rebus 1 jam.
3.       Bilas dgn air biasa.
4.       Rendam ke dalam Air Gula


JELLY KELAPA


30 gm           Agar-agar   (Rendam semalaman)     }

3 ½ liter       Air Biasa                                           }  masak hingga agar-agar hancur

7 helai          Daun Pandan                                     }

                       

½ suduteh     Garam Halus                                    }  masak lagi hingga

700 gm         Gula                                                  }  gula larut


3 ½ liter       Air Kelapa Muda                              }  campurkan sahaja

Sedikit          Isi Kelapa Muda                               }  tak perlu masak lagi