MEE REBUS SINGAPURA
Bahan2 untuk kuah
(tumis) :-
2 cawan
besar Cili Kering (Blend)
5 batang Serai (Blend)
5 sudu besar Kari Daging
½ kilo Ubi keledek merah (Rebus / Blend)
5 sudu besar Taucu (Blemd)
3 inci Lengkuas (Ketuk)
3 inci Kunyit Hidup (Tumbuk)
½ kilo Udang segar (Blend)
½ kilo Daging Tetel (Rebus Lembut)
10 ulas Bawang Kecil (Blend)
6 ulas Bawang Putih (dimesin)
Gula
Garam
Bahan hiasan mee:-
2 kilo mee kuning (dicelur)
1/2 kilo tauge (dicelur)
5 biji telur rebus
Daun bawang/sup
Limau kasturi
Cili merah/cili hijau dihiris
Bawang goreng
Tahu goreng
1/2 kilo udang rebus
Panaskan satu cawan minyak masak,tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing
5 batang Serai (Blend)
5 sudu besar Kari Daging
½ kilo Ubi keledek merah (Rebus / Blend)
5 sudu besar Taucu (Blemd)
3 inci Lengkuas (Ketuk)
3 inci Kunyit Hidup (Tumbuk)
½ kilo Udang segar (Blend)
½ kilo Daging Tetel (Rebus Lembut)
10 ulas Bawang Kecil (Blend)
6 ulas Bawang Putih (dimesin)
Gula
Garam
Bahan hiasan mee:-
2 kilo mee kuning (dicelur)
1/2 kilo tauge (dicelur)
5 biji telur rebus
Daun bawang/sup
Limau kasturi
Cili merah/cili hijau dihiris
Bawang goreng
Tahu goreng
1/2 kilo udang rebus
Panaskan satu cawan minyak masak,tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing
Masukkan cili
kering,kunyit,serai,serbuk kari dan tumis hingga garing
Masukkan daging
cincang dan 4 cawan air bersama air rebusan ubi keledek.Biarkan daging empuk
Kemudian masukkan
pula udang dan taucu,biarkan kuah mendidih dan masukkan gula dan garam secukup
rasa
Untuk memekatkan
kuah,tuangkan ubi keledek merah yang dimesin halus,biarkan mendidih sekali
lagi.