Friday, July 12


MEE REBUS SINGAPURA

Bahan2 untuk kuah (tumis) :-

2   cawan besar          Cili Kering (Blend)
5   batang                   Serai (Blend)
5   sudu besar             Kari Daging
½   kilo                       Ubi keledek merah (Rebus / Blend)
5   sudu besar            Taucu (Blemd)
3   inci                        Lengkuas (Ketuk)
3   inci                        Kunyit Hidup (Tumbuk)
½  kilo                       Udang segar (Blend)
½  kilo                       Daging Tetel  (Rebus Lembut)
10 ulas                       Bawang Kecil (Blend)
6   ulas                       Bawang Putih (dimesin)
                                    Gula

                                    Garam

Bahan hiasan mee:-
2 kilo mee kuning (dicelur)
1/2 kilo tauge (dicelur)
5 biji telur rebus
Daun bawang/sup
Limau kasturi
Cili merah/cili hijau dihiris
Bawang goreng
Tahu goreng
1/2 kilo udang rebus

Panaskan satu cawan minyak masak,tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing
Masukkan cili kering,kunyit,serai,serbuk kari dan tumis hingga garing
Masukkan daging cincang dan 4 cawan air bersama air rebusan ubi keledek.Biarkan daging empuk
Kemudian masukkan pula udang dan taucu,biarkan kuah mendidih dan masukkan gula dan garam secukup rasa
Untuk memekatkan kuah,tuangkan ubi keledek merah yang dimesin halus,biarkan mendidih sekali lagi.