Tuesday, February 12

Cream Puff - 12/2/2013

Suhu mesti tinggi  - 207 'C (13 minit)
                                -  98 'C (20 minit) - Untuk garingkan sikit Cream Puff tu


120 g                  Butter
180 g                  Air
1 suduteh          Gula
1/4 suduteh       Garam

-  Masak atas double boiler hingga panas.

160 g                Tepung Superfine (Ayak 2 kali)

-  Campurkan dan sambung masak double-boiler 5 minit sambil dikacau rata-rata.

5 biji/300 g       Telur  (Pukul hingga betul-betul ringan dan gebu)

-  Gaul doh cream puff hingga benar-benar rata dan paipkan bentuk bunga cina atas paper-cup.



Jangan buka oven hingga Cream Puff masak (berwarna soft brown)
atau boleh buka oven tapi mesti tutup cepat supaya suhu dalam oven tak menurun.


Custard creme:

1/2 cup flour
1/2 cup sugar
4 egg yolks
3 cups milk (100% milk, around 3.6% fat)
1 oz butter
1 vanilla bean OR Vanilla extract

+/- a cup of whipped fresh cream