20/20 g Cili Padi }
1/2 kg Bawang Merah }
5 ulas Bawang Putih }
} Blend sampai hancur betul
3 cm Halia ) }
3 cm Lengkuas ) hiris nipis-nipis }
4 batang Serai ) }
NB: Jangan letak serai titik nanti rendang berbulu-bulu
3 biji Santan
2 keping Asam Keping
3 kilo Daging (potong 30 ketul)
- Campur semua dalam kuali dan masak hingga hampir kering tapi masih berkuah sikit
- kalau kuah dah pekat dan daging nampak macam nak hancur keluarkan daging tu dulu.
- campurkan bahan2 di bawah
30 g/4 sudumakan Jintan Manis )
30 g/4 sudumakan Jintan Putih ) bakar rempah dalam oven kejap dan
30 g/4 sudumakan Ketumbar ) blender kering hingga hancur betul
10 g/2 sudumakan Lada Hitam )
sikit Kulit Kayu Manis
sikit Bunga Lawang
7 helai Daun Limau Purut - siat2
2 helai Daun Kunyit - biar sehelai lebar nnti senang nak asingkan
300 g Kerisik
Garam
Air Gula Kabung (jangan guna Gula Merah/Gula Melaka - nanti
rendang hitam sangat)
Kacau hingga hampir kering dan campurkan semula daging yang dikeluarkan tadi dan kacau hingga betul-betul kering.
NB: Untuk dapatkan rendang yang betul-betul cantik, masak rendang sekurang-kurangnya 4 jam.