Wednesday, September 7

RENDANG TOK

20/20 g      Cili Kering                                    }
20/20 g      Cili Padi                                        }
1/2 kg        Bawang Merah                             }
5 ulas         Bawang Putih                             }
                                                                           }  Blend sampai hancur betul
3 cm           Halia          )                                  }
3 cm           Lengkuas  )  hiris nipis-nipis   }
4 batang     Serai         )                                  }

NB:  Jangan letak serai titik nanti rendang berbulu-bulu

3 biji             Santan
2 keping      Asam Keping
3 kilo            Daging (potong 30 ketul)

-  Campur semua dalam kuali dan masak hingga hampir kering tapi masih berkuah sikit

-  kalau kuah dah pekat dan daging nampak macam nak hancur keluarkan daging tu dulu.

-  campurkan bahan2 di bawah

30 g/4 sudumakan      Jintan Manis    )
30 g/4 sudumakan      Jintan Putih      )   bakar rempah dalam oven kejap dan
30 g/4 sudumakan      Ketumbar          )   blender kering hingga hancur betul
10 g/2 sudumakan      Lada Hitam      )

sikit          Kulit Kayu Manis
sikit          Bunga Lawang
7 helai     Daun Limau Purut - siat2
2 helai     Daun Kunyit - biar sehelai lebar nnti senang nak asingkan
300 g       Kerisik
                 Garam
                 Air Gula Kabung  (jangan guna Gula Merah/Gula Melaka - nanti
                                                  rendang hitam sangat)

Kacau hingga hampir kering dan campurkan semula daging yang dikeluarkan tadi dan kacau hingga betul-betul kering.

NB:  Untuk frozen keringkan rendang dulu dan bila nak makan ambil sikit panaskan baru campur dengan gula secukup rasa.

 NB:  Untuk dapatkan rendang yang betul-betul cantik, masak rendang sekurang-kurangnya 4 jam.