Tuesday, May 22



PAU  JUAL

460 g   Tepung Pau                              )          )
    6 g   Double Acting Baking Powder )  ayak )
  15 g   Wheat Starch                           )           )
                                                                         )  Uli sebati
    7 g   Yeast Saf-Instant  )                               ) 
  90 g   Gula Castor           )  larutkan               )
240 g   Air                        )                              )

  30 g   Shortening               )
    4 g   Softener                    )   Mesti masukkan Last sekali
    5 g   Minyak Canola         )   dan Uli hingga Lembut
    5 g   Garam                      )

-      Terus timbang dough 55 g
-      Bulat-bulatkan
-      Masukkan inti.  
-      Tak boleh lambat nanti baking powder mati.  
-      Dough mesti tutup dengan plastic supaya dough tak kering

-    
YIS YANG BERLEBIHAN 
-  doh terlalu kembang kemudian kempis semula 
-   bentuknya tidak dapat bertahan kerana sukatan yis tidak setimpal/sepadan dengan gluten di dalam tepung


MELARUTKAN YIS

Yis Segar dan Beku – Perlu larutkan dalam air suam sikit sahaja
Campuran Yis sesuai digunakan jika ia mula berbuih dan kembang

-       Perlu pecahkan yis tadi di dalam mangkuk
-       Campurkan sedikit gula (sumber makan yis)
-       Campurkan sikit susu suam



Yis Kering (mauripan) -  Perlu larutkan dalam air suam banyak
Apabila yis sudah berbuih, ia boleh digunakan.

-       Campurkan sedikit Gula
-        Kalau nak letak susu pun boleh jugak.
-        Campuran harus diletakan di tempat hangat untuk mengaktifkan yis.