PAU JUAL
460 g Tepung
Pau ) )
6 g Double Acting Baking Powder ) ayak )
15 g Wheat Starch ) )
) Uli sebati
7 g Yeast Saf-Instant ) )
90 g Gula Castor
) larutkan )
240 g Air ) )
30 g Shortening )
4 g Softener ) Mesti masukkan Last sekali
5 g
Minyak Canola ) dan Uli hingga Lembut
5 g Garam )
-
Terus timbang dough 55 g
-
Bulat-bulatkan
-
Masukkan inti.
-
Tak
boleh lambat nanti baking powder mati.
-
Dough mesti tutup dengan plastic supaya dough
tak kering
-
YIS YANG
BERLEBIHAN
- doh terlalu kembang kemudian kempis semula
- bentuknya tidak dapat bertahan kerana sukatan yis
tidak setimpal/sepadan dengan gluten di dalam tepung
MELARUTKAN YIS
Yis Segar dan Beku – Perlu larutkan dalam air
suam sikit sahaja
Campuran Yis sesuai digunakan jika ia mula berbuih
dan kembang
-
Perlu pecahkan yis tadi di dalam mangkuk
-
Campurkan sedikit gula (sumber makan yis)
-
Campurkan sikit
susu suam
Yis Kering (mauripan) - Perlu larutkan dalam air suam banyak
Apabila yis sudah berbuih, ia boleh digunakan.
-
Campurkan sedikit Gula
-
Kalau
nak letak susu pun boleh jugak.
-
Campuran
harus diletakan di tempat hangat untuk mengaktifkan yis.