Saturday, April 23

FATT KUIH



Tapai Nasi
240 gm        Nasi Sejuk
1 1/2 tbsp    Ragi
1/2 tbsp       Gula
Sedikit         Air


1.  Campur semua dengan sudu.  Tutup kedap.
2.  Perap 2-3 hari.


Air Gula
140 gm        Gula
400 ml         Air
2 helai          Daun Pandan


1.  Panaskan hingga gula larut.  Jangan sampai melegak.
2.  Sejukkan air gula.


Adunan Tepung
80 gm            Tapai                  )
semua            Air Gula             )  Campur rata dan perap 8 - 12 jam
300 gm          Tepung Beras    )


1/2 tbsp          Eno (1 paket = 4.3 gm)


1.  Masukkan Eno dan kacau rata cepat-cepat.  
2.  Masukkan semua ke dalam cawan kecil-kecil.
3.  Kukus selama 15 minit.


NB:  Tudung kukus bungkus dgn kain supaya serap wap.



COCONUT SHAKE



1 cawan          Isi Kelapa
1/2 cawan       Air Gula
3 scoop          Aiskrim Vanilla
1/2 cawan       Air Aiskrim Soda


Airbatu  -  penuhkan blender


Air Gula
1 kilo     Gula                 )
1 liter     Air                   )  Satukan dan masak atas api
7 helai   Daun Pandan  )



JELLY KELAPA



3.5 liter      Air                          )
7 helai        Daun Pandan       )  masak hingga agar-agar hancur
30 gm         Agar-agar             )


700 gm        Gula                      )  campur dan masak
1/2 s/teh     Garam                   )   hingga gula larut


3.5 liter       Air Kelapa Muda )  campur dan tutup api


Isi Kelapa - masukkan ke dlm cawan untuk hiasan


Tapiskan jelly panas ke bekas lain dan kemudian masukkan ke dalam cawan dadih berisi isi kelapa muda tadi.


-  Isi kelapa rendam dulu dlm air gula baru guna
-  Agar-agar dah basuh rendam semalaman baru guna