Saturday, April 23

FATT KUIH



Tapai Nasi
240 gm        Nasi Sejuk
1 1/2 tbsp    Ragi
1/2 tbsp       Gula
Sedikit         Air


1.  Campur semua dengan sudu.  Tutup kedap.
2.  Perap 2-3 hari.


Air Gula
140 gm        Gula
400 ml         Air
2 helai          Daun Pandan


1.  Panaskan hingga gula larut.  Jangan sampai melegak.
2.  Sejukkan air gula.


Adunan Tepung
80 gm            Tapai                  )
semua            Air Gula             )  Campur rata dan perap 8 - 12 jam
300 gm          Tepung Beras    )


1/2 tbsp          Eno (1 paket = 4.3 gm)


1.  Masukkan Eno dan kacau rata cepat-cepat.  
2.  Masukkan semua ke dalam cawan kecil-kecil.
3.  Kukus selama 15 minit.


NB:  Tudung kukus bungkus dgn kain supaya serap wap.



No comments:

Post a Comment