Friday, May 25


8hb Mac 2011 - hari ini aku belajar buat Swiss Roll dari Jabatan Pertanian.
tapi kita cerita pasal kek buah dulu ok...

KEK FRUITMIX BAKAR

250 gm Butter (suhu bilik)   } Pukul hingga putih
250 gm Gula Kastor             }   dan kembang

5 biji      Telur grade A       } Campur dan terus pukul hingga kembang dan gebu

1 s/teh Glycerine            - utk lembutkn Kek Buah/Kek Butter
1 s/teh Caramel Black  - utk buat warna adunan gelap sikit
2 gm    Esen Vanilla

375 gm Mix Fruit          }  rebus sekejap - 15 minit

250 gm Tepung  - 3/4 bahagian sahaja  }  campur dan
     5 gm  Serbuk Penaik                              }  ayak sekali

1/4 bahagian Tepung         )   Gaul rata dan
1/2 bahagian mixed fruits  )   fold ke dalam adunan yang dah siap dipukul
                      
1/2 bahagian mixed fruits tu untuk tabur atas kek sebelum dibakar.

Baking tin - 6X3X3

: dinding sekililing baking tin - sapu shortening sikit-sikit je
: lantai baking tin - sapu shortening untuk lekatkan kertas minyak
: kertas minyak lebarnya tutup lantai saja tak payah sampai ternaik kat dinding (muat-muat lantai je)
: kertas tu lekatkan ke baking tin menggunakan shorterning...
: atas kertas tracing paper tak payah sapu apa-apa. Just leave it as it is.

NB:  Mesin mixer on motor jangan lebih 1/2 jam

Suhu membakar atas/bawah 180'C selama 35 -40 minit

PETUA MEMBAKAR KEK - sewaktu membakar oven hanya boleh dibuka selepas 10 minit membakar...

Letak para bawah sekali.  Jangan terlebih masak nanti kek keras.  Kek kalau terlebih masak akan merekah

Kek yang sudah dimasak jika dibungkus seal dengan plastic atau plastic wrap (airtight), boleh tahan 1 minggu di room temperature.

Kalau dalam chiller, boleh tahan lebih lama.

Roti setiap kali kita nak naikkannya mesti ditutup dengan kain lembab supaya doh tidak menjadi keras dan kering

Tepung yang paling baik untuk membuat kek adalah TEPUNG BERPROTIN RENDAH cap Teratai Hijau diayak bersama serbuk penaik atau soda bikarbonat

Untuk kek span dan chiffon - minyak sayuran paling sesuai....



SWISS ROLL

   14 biji     telur - grade A       )
 200 gm     gula kastor            )  pukul hingga gebu
   60 gm     ovelette                 )  jgn kurang dari 10 minit
     6 gm     esen vanilla            )

 NB:  mesin mixer  yg baik boleh on hingga ½ jam

220 gm     tepung                   ) 
    8 gm     baking powder       )  ayak rata dan fold ke dlm adunan
  60 gm     tepung jagung         )

NB:  tepung gandum paket cap Cempaka adalah tepung rendah protein

200 ml      minyak jagung      )  masuk mesti last sekali dan putar kejap je…                                   


Sapu shortening pada dulang untuk melekatkan kertas minyak ke dulang supaya tak beralih.  Ratakan sekali tepi-tepi die..Lapisan atas kertas minyak tak payah sapu shortening.

Curah adunan ke dulang anggaran 1/2 inci tebal.  Ratakan.

Bakar suhu 180'C atas/bawah  15- 20 minit sahaja.  Letak para bawah sekali.
Jangan terlebih masak nanti kek keras tak boleh digulung.  Kek kalau terlebih masak akan merekah.


NB:  Mesin mixer - on motor jangan lebih 1/2 jam

Bakar atas/bawah 180'C

PETUA MEMBAKAR KEK - sewaktu membakar oven hanya boleh dibuka selepas 10 minit membakar...

Letak para bawah sekali.  Jangan terlebih masak nanti kek keras.  Kek kalau terlebih masak akan merekah

Kek yang sudah dimasak jika dibungkus seal dengan plastic atau plastic wrap (airtight), boleh tahan 1 minggu di room temperature.

Kalau dalam chiller, boleh tahan lebih lama.


PETUA MEMBAKAR KEK - sewaktu membakar oven hanya boleh dibuka selepas 10 minit membakar...

Kek yang sudah masak longkahkan tepi-tepi kek dengan pisau dan ditelangkupkan atas kertas minyak sebaik sahaja keluar daripada oven.  Jangan tunggu sampai kek sejuk... nanti kek tu mendap...


No comments:

Post a Comment