Friday, May 25


Pertama kali buat nasi tomato, tiba-tiba jatuh cinta pulak.  Tak pernah masak dalam kuantiti yang banyak.  Cuak juga kalau-kalau nasi mentah, tapi it turn up okey.  Sedap jugak.  Here's the recipe.

Nasi Tomato Cun


1/2 cawan             Minyak Sapi
1/2 cawan             Butter
2 paket                  Penumis
10 biji                     Bawang Kecil
2 biji                       Bawang Besar Kuning
10 ulas                  Bawang Putih
2 inci                      Halia
4 helai                   Daun Pandan
2 biji                       Tomato (Cincang cube kecil-kecil)
Segenggam         Raisin
2 tablespoon        Garam
1 tin                        Tomato Sup Heinz
2 kilo                       Beras Basmathi
3 litre                       Air


1.  Tumis Bawang Merah dahulu,  Kemudian Bawang Putih.  Masukkan Halia dan Penumis serentak.
2.  Kemudian Daun Pandan dan bubuh air dan Tomato Cincang.  Masukkan Garam.
3.  Masukkan Tomato Sup.
4.  Basuh beras dan campurkan sekali.  Masukkan Raisin dan tanak api biasa.
5.  Bila dah hampir kering, jangan sampai berkerak, masukkan ke dalam periuk kukus.


No comments:

Post a Comment