Friday, May 25


Crunchy Cornflakes

Malam ni selesai buat Crunchy Cornflakes terus surf internet.  Resepinya biasa saja tapi semua orang suka.  Biskut ni saya jual RM25 untuk 50 pieces.  Selalunya kalau orang berniaga, mereka tak akan mahu beritahu resepi mereka pada orang.  But not me.  I don't mind sharing the recipe.  Nak buat sendiri boleh.  Nak beli dengan sayapun boleh.  Selamat mencuba!




CRUNCHY CORNFLAKES

1 buku       Butter (200 g - 250 g)
 200 g        Icing Sugar
 240 g        Madu
 500 g        Cornflakes
 500 g        Badam Cincang (guna yang panjang-panjang dan bakar sikit) 
 250 g        Rice Bubbles

1.  Cairkan Butter.  Campurkan Icing Sugar dan Madu ke dalamnya dan gaul rata. Sejukkan sikit.
2.  Dalam mangkuk lain, gaulkan Cornflakes, Badam dan Rice Bubbles.
3.  Campurkan semua dan sudukan ke dalam papercups.
4.  Bakar api sederhana hingga golden brown.
5.  Kalau guna para oven bahagian atas sekali Crunchy Cornflakes akan masak dengan lebih cantik dan gula bahagian bawah tidak mudah hangus.

CRUNCHY CORNFLAKES MODIFIED 1 (SEDAP - terasa badam)

  60 g      Buttercup
  60 g      Madu
  50 g     Gula Icing
200 g     Cornflake
150 g     Bubble Rice
150 g     Badam Potong (Kacang Pecah 2pun boleh jugak) - bakar sekejap

1)  Cream Butter/Madu/Gula Icing
2)  Dalam mangkuk lain campurkan Cornflake/Bubble Rice/Badan dan gaul rata
3)  Campurkan semua dan gaul guna senduk.  Jangan pakai mesin mixerr nanti cornflake hancur.
4)  Kalau nak lagi sedap letak 1 biji gajus bakar dalam papercup baru letak adunan cornflake.
5)  Letak papercup dalam acuan supaya cantik bulat - para oven bawah sekali 150 'C - timer 30 minit

CRUNCHY CORNFLAKES MODIFIED 2 (TAWAR)

  60 g     Buttercup
  60 g     Madu
  50 g     Gula Icing
200 g     Cornflakes
220 g     Bubble Rice 
120 g     Kacang

Masuk dalam dulang terap 4 segi.

Cubaan buat banyak (2/6/2012)

125 g    Buttercup
125 g    Madu
125 g    Gula Icing
500 g    Cornflake
500 g    Bubble Rice
250 g    Badam Potong                                                                                  ) bakar
             Kacang Tanah Besar Tanpa Kulit (sebiji sepetak) - try sedap ke? ) kejap

No comments:

Post a Comment